VPN nedir, ne işe yarar? En hızlı, ücretsiz ve Türkçe VPN uygulamaları nedir?
VPN nedir?
VPN, İngilizce Virtual Private Network, Türkçesi Sanal Özel Ağ’ın kısaltılmış halidir. VPN, erişim engeli olan sitelere bağlanmak için en uygun çözümdür. Ayrıca VPN kullanmak yasal olarak suç sayılmamaktadır. Aslında VPN’in amacı daha güvenilir bir iletişim yolu sağlayıp kurumsal çözümler sunmaktır. Ancak bu esnada mevcut fiziksel konumun dışından bağlanmak da mümkün olduğu için, engelli sitelere erişim için de VPN kullanmak mümkün olur.
VPN nasıl çalışır?
VPN, internete bağlandığınız cihazın sanal olarak farklı bir konumda gösterilmesini sağlar. Bunu sağlamak için karşıtaki ağa kriptolu bir tünel açar. Aktarılan bilgiler bu tünel ile karşılıklı olarak paylaşılır. Yani örneğin Vikipedi’ye VPN üzerinden bağlanırsanız, cihazınız ve bağlandığınız VPN ağı (Örneğin: Kanada) arasında veri akışı oluşur. Bu akış kriptolu olarak gerçekleştiği için dışarıdan görüntülenemez. Bu sayede trafik Kanada üzerinden yapılmış olur, Kanada’nın ağ usüllerine göre internette dolaşırsınız.
VPN yazılımları ya da mobil uygulamalar bu özel tünele erişim için bir ağ sürücüsü kurar. Sanal bir ağ bağdaştırıcısı (network adaptor) şeklinde davranan bu yazılım size bağlanmak istediğiniz ağdan bir IP adresi verir. IP adresi bir şekilde bağlantınızın kimlik numarasıdır. IP adresi otomatik olarak hedeflenen ağ üzerinden internet sitesine erişmenizi sağlar.
VPN bağlantısının özelliği; kapsülleme, kimlik doğrulama ve veri şifrelemesidir. VPN istemcisi, bağlantı kurulmak istenen kaynak ile kullanıcı bilgisayar arasında, sanal bir point-to-point (noktadan noktaya) bağlantı kurarak sunucu kimlik bilgilerini kontrol edip doğrular ve sonra veri akışı başlatır. Bundan sonra, bilgisayarın fiziksel konumundan bağlanılmak istenen ağa kripto şifreli bir tünel açılmış olur. Veriler, bu tünelin içinden iletilip dışarıdan görünmez hâle gelir. Veri akışı, point-to-point üst bilgi teknolojisiyle kapsüllenip, özel ağ bağlantısını taklit etmek için gönderilen bilgiler gizlilik amaçlı şifrelenir. Özel ağda şifrelenmiş bilgiler, şifreleme anahtarları olmadan çözülemez.
VPN nasıl seçilir?
İnternette sansürü atlamak ve kısıtlı sitelere erişim sağlamak isteyen kullanıcılar, herhangi bir VPN servis sağlayıcısı seçebilirler. Ücretli bir VPN servisi kullanılacaksa; kullanım kolaylığı, erişilebilirliği, hızı, satış desteği, müşteri hizmetleri, gizlilik politikası, para iade garantisi, uygun ve güvenli ödeme gibi etkenler göz önünde bulundurulmalıdır. VPN servisini seçerken dikkat edilmesi gerekenler ise şöyledir;
1-VPN servis sağlayıcısının işletim sistemlerinde üst düzey güvenlik katmanları kullanılması,
2-Kullanıcıdan bir şey gizlememesi,
3-Hiçbir şeyi kayıt altına almamaları,
4-Soruşturma gibi durumlarda dahi kullanıcı bilgilerini paylaşmamaları,
5-Resmi bir ofislerinin bulunması.